Tijdens een internationaal congres in Parijs in 2014 bogen onderzoekers zich over de periode 1914-1918, een sleutelfase in de geschiedenis van de vakbonden. De congresbijdragen werden onlangs gepubliceerd. Amsab-directeur Geert Van Goethem leverde een bijdrage.

Le syndicalisme sort grandi de la guerre, schrijft Jean-Louis Robert bij wijze van conclusie. Het lijkt een gewaagde uitspraak in het licht van de ravage en de tol aan mensenlevens die De Groote Oorlog heeft geëist. Maar toch kan men er niet naast kijken: de vakbonden blijken veerkrachtiger dan de gehavende staatsstructuren en eisen voortaan een plek op in de machtscenakels. Met de werkmens moet voortaan rekening worden gehouden, meer dan ooit tevoren.

In 34 bijdragen brengt de publicatie Le syndicalisme à l'épreuve de la Première Guerre mondiale een weids overzicht van de gebeurtenissen voor en tijdens de oorlog op syndicaal vlak. Het boek bevat de acta van een colloquium dat plaatsvond in Parijs op 26 en 27 november 2014, georganiseerd door de onderzoeksinstituten Centre d'histoire sociale du XXe siècle, verbonden aan de Sorbonne, en Institut CGT d'histoire sociale, verbonden aan de Franse vakbond CGT. Prof. dr. Geert Van Goethem buigt zich in een bijdrage onder de titel La reconstruction des Internationales syndicales over de pogingen na de oorlog om een overkoepelende wereldvakbond op te richten.

Le syndicalisme à l'épreuve de la Première Guerre mondiale
Onder redactie van Jean-Louis Robert en David Chaurand
Rennes, Presses Universitaires de Rennes, 2017, 390 p., ISBN 978-2-7535-5186-2
Te koop online via www.pur-editions.fr, 26 € excl. port