Op Canvas startte zondagavond een boeiende reeks over Belgische fotografie. Bekende namen komen aan bod, onder wie Walter De Mulder, een monument in de Belgische fotografie. Amsab-ISG heeft een bijzondere band met deze fotograaf.

Walter De Mulder (°1933) stapte in 1956 van de fotogravure over naar de fotografie. Hij werkte voor talloze bladen in binnen- en buitenland (o.a. De Standaard, Stern, Die Zeit). Hij publiceerde ook verschillende artikels over fotografie. In 1964 werd De Mulder als eerste Belg met drie foto’s bekroond in de World-Press-catalogus en als enige Belg opgenomen in de Wereldtentoonstelling ‘Het Kind’, samengesteld door Karl Pawek. Hij gaf ook les aan het Sint-Lucasinstituut in Gent en Brussel en aan de academie in Sint-Niklaas.
In zijn omvangrijk zwart-witarchief speelt de mens een centrale rol. Een voorbeeld hiervan is ‘Maurits en Marcel’, een vingeroefening die leidde tot het boek Land en Gezicht in Vlaanderen (2005). Het is een bijzonder indringend document (238 foto’s ) met verschillende verhalen die De Mulder over de geportretteerden verzamelde. In 1985 maakte hij al het fotoboek Kijk op het groene Vlaanderen. Andere thema’s uit Walter De Mulder zijn archief zijn: ‘De vader van de bruid’, ‘Journalistieke portretten van buitenlandse fotografen’ en ‘Maestro’, foto’s van buitenlandse topdirigenten van 1973 tot 2000.

Walter De Mulder en Amsab-ISG

In 1994 werkte Amsab-ISG voor het eerst samen met Walter De Mulder, voor de tentoonstelling in de Sint-Pietersabdij en de gelijknamige publicatie Met Licht geschreven, over sociale fotografie in Oost-Vlaanderen. Het bleef niet bij die ene samenwerking, vele jaren later, in 2006, exposeerde Walter in onze museumkelder met de fototentoonstelling Land en Gezicht in Vlaanderen 1960-2000.
Intussen zijn we weer 10 jaar verder en heeft Walter beslist dat zijn omvangrijke fotocollectie een betrouwbare en duurzame bewaarplaats moet krijgen. Hij contacteerde Amsab-ISG en uiteraard zijn wij daar met vol enthousiasme en respect op ingegaan.
Met twee medewerkers zijn we nu volop bezig gedurende een halve dag per week alle negatiefbladen te verversen en te voorzien van nieuwe zuurvrije negatiefbladen. Intussen proberen we er, alles in samenspraak met Walter, een deftig klassement in te krijgen.

Klik hier voor meer info

Fotoreportage Geert Bonne