Op 1, 2, 3 en 4 december 2016 brengen Amsab-ISG en het S.M.A.K. twee bijzondere collecties van tekeningen samen in het Kunstencentrum Vooruit. De expo kadert in het Festival van de Gelijkheid, georganiseerd door Curieus.

Afgelopen jaar organiseerde het S.M.A.K. een serie tekenworkshops in verschillende opvangcentra voor pas aangekomen vluchtelingen in België. Zowel volwassenen als kinderen werden uitgenodigd om vrij te tekenen. Een kleine selectie van de tekeningen die in deze workshops zijn ontstaan, is verzameld in het boek Van Hier Tot Daar. De opbrengsten van dit boek worden integraal doorgestort naar het Rode Kruis Vlaanderen die er artistieke ateliers in de kampen mee zal financieren.

Amsab-ISG herbergt een unieke collectie van kindertekeningen uit de Spaanse Burgeroorlog. Niños de la guerra die in Barcelona verbleven, nadat ze geëvacueerd waren uit o.a. Madrid en Valencia. De pennentrekken en kleurvlakken zijn bijna 80 jaar oud, maar boeten in hun helderheid amper aan kracht in. De tekeningen komen bijna allemaal uit het archief van de bekende socialistische politicus Camille Huysmans (1871-1968). Hoe ze bij hem terechtkwamen, is minder duidelijk.

We brengen deze twee collecties voor de eerste keer in dialoog met elkaar. Samen geven de tekeningen een uniek beeld van mensen die het slachtoffer zijn geworden van historische ontwikkelingen. Waar woorden tekortschieten bewijst het tekenen zijn universele kracht. De tekeningen schetsen niet alleen de tijdsgeest, ze geven ook een inzicht in de ervaringen en de emoties van de makers.

Maar het festival biedt nog veel en veel meer. Drie dagen en nachten lang palmt het Gent in met debat, poetry slam, Festivalbabbels, literatuur, muziek, theater, fotografie, tekeningen ... met Gelijkheid als rode draad. 30 debatten en panelgesprekken, 18 Festivalbabbels, 15 documentaires, 8 expo’s, 3 huisdichters, 3 huistekenaars, 2 poetry slam avonden, 6 boekenclubs, 15 bedjes in onze voorleesmarathon met 9 schrijvers, 1 kauwgomkunstenaar, 1 Empty Shop …In totaal vieren meer dan 250 gasten onze verschillen tijdens het vierde Festival van de Gelijkheid. 
Sommige debatten lopen al aardig vol. Duik vlug in het Festivalprogramma of in het Festivalmagazine
Er is ook een Festivalfilmpje 2016. Sharen, liken, tweeten …

http://www.festivalgelijkheid.be/programma/pennen-van-hoop
http://www.festivalgelijkheid.be/programma