Amsab-ISG heeft meegewerkt aan de eerste editie van het jaarlijkse congres van het internationale netwerk DARIAH, 10-13 oktober in Gent.

Onschuld zijn we kwijtgeraakt in 2002, bibliotheken verdwijnen volgend jaar en in 2035 geraken we Microsoft kwijt. U bent even niet mee? Het zijn maar enkele weetjes uit de Extinction Timeline 1950-2050, een van de vele resultaten van onderzoeksprojecten uit de Digital Humanities die van 10 tot 13 oktober aan bod kwamen in Gent.

DARIAH is een internationaal netwerk van menswetenschappers dat gericht is op het ontwikkelen van een digitale onderzoeksinfrastructuur. Het is een samenwerkingsverband van twintig EU-lidstaten waaronder België. DARIAH-BE, gecoördineerd door prof. dr. Christophe Verbruggen van de UGent-Vakgroep Geschiedenis, had de eer om te fungeren als gastheer voor de allereerste DARIAH-EU Annual Event. Het was een team van de UGent, geleid door Sally Chambers en met o.a. Amsab-medewerker dr. Tecle Zere, dat het gebeuren in goede banen leidde.

Met meer dan 140 deelnemers uit 23 landen werd het een doorslaand succes. In het tweedaagse Digital Arts & Humanities Lab kwamen tientallen Lightning Talks aan bod en op de laatste dag was er een Market Place waar projectmedewerkers persoonlijk konden aangesproken worden. Zeker een inspiratiebron voor het IALHI-congres 2017 dat eveneens rond het thema Digital Humanities zal draaien en waarvan Amsab-ISG in september 2017 in Gent gastheer zal zijn.

En wist u dat er tegenwoordig ook zoiets bestaat als Electronic Literature? Check it out...