Met deze krant van diamantarbeiders bevestigt Amsab-ISG opnieuw zijn internationale rol als erfgoedcentrum door het online brengen van internationale gedigitaliseerde collecties uit Frankrijk.

Onze Franse collega's van La Fraternelle trekken zich sinds de jaren 1980 het lot aan van het befaamde Maison du Peuple van Saint-Claude en zijn erin geslaagd om deze historische site uit te bouwen tot 'un espace culturel et artistique, lieu de mémoire, de diffusion et de création contemporaine implanté au coeur de la ville et du Haut-Jura.'

Saint-Claude is van oudsher een centrum geweest van diamantnijverheid en het voormalige volkshuis bezit dan ook rijke collecties van de vakbonden van de diamantwerkers. Deze sector was altijd sterk internationaal en er waren regelmatige contacten tussen de diamantbonden uit de Jura, Zwitserland, Antwerpen, Rotterdam en Londen. Daarom is Amsab-ISG graag ingegaan op de vraag van onze Franse collega's enkele jaren terug om samen te werken rond de digitalisering en online ontsluiting van deze collecties.

Het resultaat kan nu geraadpleegd worden in de catalogus van Amsab-ISG. Er zijn twee gedigitaliseerde reeksen beschikbaar. De eerste is de krant van de Franse diamantbonden L'Ouvrier Diamantaire uit de periode 1920-1939. Deze krant bericht systematisch over de situatie in de diamantnijverheid in Frankrijk maar ook op internationaal vlak. Wie belangstelling heeft voor de geschiedenis van de Antwerpse diamantsector zal hierin zeker originele informatie vinden. Er zijn 170 nummers online consulteerbaar, ze worden fulltext ontsloten via deze link: http://opac.amsab.be/Record/Tijdschriften_400004973.

Al enige tijd is bovendien een tweede collectie online raadpleegbaar, met name de gedigitaliseerde archieven van de internationale diamantwerkersbond Alliance Universelle des Ouvriers Diamantaires (AUOD). Het archief bevat documenten vanaf de oprichting in 1890 tot na de Tweede Wereldoorlog. Het is erg volledig en biedt vooral boeiende reeksen correspondentie tussen de Franse, Belgische, Nederlandse en andere diamantbonden. Het telt 257 dossiers in PDF-vorm en kan geraadpleegd worden via deze link: http://opac.amsab.be/Record/496.