Onze nieuwe onlinecatalogus biedt veel meer mogelijkheden dan enkel het zoeken doorheen de Amsab-collectie. Wist je dat je in één beweging ook op woorden in al onze digitale en gedigitaliseerde bronnen kunt zoeken?

De digitale en gedigitaliseerde bronnen (zoals de krant Vooruit of tijdschrift Combat) zijn namelijk door middel van OCR (optical character recognition) full-text doorzoekbaar. Onderzoekers kunnen dus heel snel op zoek naar een bepaalde term of zin zonder daarvoor de hele krant of tijdschrift te moeten doornemen. Dit is niet nieuw. Wat wel nieuw is, is dat het nu mogelijk is om door middel van één zoekterm tegelijkertijd al onze beschikbare digitale en gedigitaliseerde bronnen te bevragen.

De digitale bronnen op die manier doorzoeken doe je door de optie Full Text aan te klikken bij jouw zoekopdracht. Dit wordt gedemonstreerd in dit filmpje.

Dit biedt heel wat mogelijkheden voor onderzoekers, ook voor familiekundigen. Zoek bijvoorbeeld maar eens op je familienaam. Amsab-medewerkster Kim Robensyn vond zo heel sappige wedstrijdverslagen van de bokskampen van haar grootvader in de krant Vooruit.