Op donderdag 14 april 2016 ging in Ontinyent (Valencia, Spanje) Les Mamas Belgues in première, een documentaire van Sven Tuytens en Joan J. Torro Martinez. Amsab-ISG werkte mee aan dit bijzondere en emotioneel geladen verhaal.

De film vertelt het bijzondere verhaal van een groep Belgische verpleegsters die in 1937 naar Ontinyent trokken om te helpen in het militaire hospitaal aldaar van de Socialistische Arbeidersinternationale (SAI) en het Internationaal Vakverbond (IVV). Het was een voor zijn tijd vooruitstrevende medische inrichting waarin niet alleen militairen maar ook de plaatselijke bevolking terechtkonden.

Heel bijzonder aan dit verhaal is dat de makers van de documentaire tijdens hun zoektocht terecht kwamen in het vroegere hospitaal, dat vandaag opnieuw een Franciscanenklooster is en een school, en er een hele collectie boeken en ander materiaal ontdekten, afkomstig van socialistische bibliotheken uit België en Nederland. Daarnaast werd ook nog medisch materiaal uit die tijd gevonden.

Maar de herinnering aan het hospitaal is niet alleen materieel. Ontelbaar veel verhalen leven nog bij de bevolking, mensen die de periode als kind nog hebben meegemaakt en hun afstammelingen. De première was dan ook een zeer emotioneel gebeuren dat heel wat los maakte bij de plaatselijke bevolking en waaraan ze ook massaal participeerde, zoals blijkt uit de foto's.

Amsab-ISG directeur Geert Van Goethem woonde de vertoning bij op uitnodiging van de Vertegenwoordiging van de Vlaamse Regering in Spanje. In zijn toespraak benadrukte hij het tijdloze en universele karakter van deze geschiedenis, die ons ook aanknopingspunten biedt voor een beter begrip van de problemen waarmee we vandaag worden geconfronteerd.