In maart 2017 opent in Koekelare het vernieuwde Fransmansmuseum over de seizoenarbeid in de streek. Amsab-ISG zorgt voor de inhoudelijke invulling daarvan en wilde de inwoners betrekken door het organiseren van een crowdsourcingsdag op 7 mei 2016.

Crowdsourcing is een modieuze term voor een beroep doen op het publiek voor het aanreiken van materiaal voor een boek, een tentoonstelling of een evenement. Voor de herinrichting van het museum over de seizoenarbeid in Koekelare lag het voor de hand om mensen uit te nodigen die zelf nog als seizoenarbeider hadden gewerkt of die seizoenarbeid in hun familiegeschiedenis hebben.
Samen met het gemeentebestuur en de plaatselijke heemkundige kring organiseerde Amsab-ISG op zaterdag 7 mei een crowdsourcingsdag. Het was een beetje bang afreizen naar Koekelare, want er waren maar  vier mensen aangemeld. En hoewel de term ‘crowdsourcing’ voor nogal wat mensen onbekend bleek, kwamen er niet minder dan 15 mensen langs met verhalen, foto’s, loonstrookjes, gereedschap en andere objecten. 
Eén dame was nog in de jaren 1930 naar de Franse velden vertrokken, ze werd vergezeld van haar dochter en kleindochters. Andere getuigen hadden de zwanenzang van de seizoenarbeid in de jaren 1960 meegemaakt en nog anderen vertelden over hoe ze hun ouders zagen vertrekken voor het bietenseizoen.
De dag in Koekelare heeft niet alleen mooi materiaal opgeleverd in de vorm van pakkende getuigenissen of boeiende commentaren bij foto’s of persoonlijke papieren. Het initiatief heeft ook duidelijk gemaakt dat, hoewel de seizoenarbeid een afgesloten hoofdstuk is van geschiedenis van de streek, die historische ervaring een belangrijk deel is geworden van het collectieve geheugen.

Piet Creve nam de interviews af, Geert Bonne stond in voor de foto's en het scanwerk.

Lees hier het artikel op knack.be