Op 2 mei was Martine Vermandere, onderzoekster in Amsab-ISG en auteur van het boek 101 Indianenverhalen. Gantoise 150, en van de gasten op de gespreksavond over de geschiedenis van KAA Gent in het College van Melle.

Dat voetbal veel mensen aanspreekt, bleek uit de ruime belangstelling voor de gespreksavond die de Heemkundige Kring De Gonde organiseerde in samenwerking met het College van Melle en met KAA Gent.

In de zomer van 2015 publiceerde de heemkundige kring De Gonde een artikel over de rol van het College van de paters Jozefieten bij het ontstaan van voetbalclub KAA Gent. Door de vele positieve reacties besloot men een academische zitting te organiseren.
Luc Vande Moortel, voorzitter van het directiecomité College Melle, leidde het panel van zes leden die elk een bijdrage leverden over het verhaal van de Gantoise.
Bert Neirynck, oud-leraar van het College, vond in het schoolarchief sporen terug over hoe voetbal in ons land ontstond: in 1863 bracht de Ierse leerling Cyril Bernard Morrogh een voetbal mee waardoor letterlijk en figuurlijk de eerste bal in ons land aan het rollen ging op de speelplaats van het College van Melle.
Martine Vermandere schetste het ontstaan van de multisportclub Gantoise in 1864 en van de voorloper van de Belgische Voetbalbond, de Union Belge des Sociétés des Sports Athlétiques (UBSSA) in 1895. In haar betoog besteedde ze uiteraard veel aandacht aan de rol van oud-Mellist Hector Priem. Hij was immers de oprichter van de voetbalafdeling in 1900. En omwille van de huidige polemiek werd ook stilgestaan bij het gecontesteerde indianenlogo en de  roepnaam van de Gantoiseclan, ‘de Buffalo’s’.
Oud-spelers Richard Orlans en Eric Delmulle zorgden voor de vrolijke noot door anekdotes te vertellen uit hun jaren bij het eerste elftal.
Na de verhalen over de hoogte- en dieptepunten in de voetbalgeschiedenis van KAA Gent, spraken KAA Gent-medewerkers Luc Dhaenens (scout) en Patrick Lips (commercieel directeur) nog uitgebreid over het huidige reilen en zeilen in de Ghelamco Arena.

Voor alle weetjes over de geschiedenis van KAA Gent: http://www.gantoise150.be

Lees hier het artikel in het Nieuwsblad

Bekijk hier her artikel in het Laatste Nieuws