Het project Volkshuizen kadert in een breder opzet van de Universiteit Gent waarbij wordt gewerkt aan een publicatie over de (geschiedenis van de) volkshuizen in Europa. Met het oog daarop werkt Amsab-ISG mee aan de inhoudelijke stoffering van een applicatie die letterlijk en figuurlijk de volkshuizen in Europa in kaart brengt.

De applicatie visualiseert de spreiding van de volkshuizen over het Europese vasteland en de Britse eilanden. Waar mogelijk doen we dit aan de hand van een ‘landmark’ op de kaart van Europa, een korte historiek per volkshuis en foto’s. We gebruiken een brede definitie van het fenomeen volkshuis. Volkshuizen verschenen in het verleden dan ook heel divers ten tonele. De schaal van een volkshuis varieerde van een veredeld dorpscafé met bijhorend zaaltje tot een monumentaal architecturaal meesterwerk, het bevond zich in de dorpskern in een rurale regio of in een grootstad. Het volkshuis kon gebruik maken van de traditionele, lokale architectuurstijl, of zich bedienen van progressieve bouwstijlen. Het kon worden opgericht door een vakbond (cf. Gewerkschaftshaus, Achturenhuis), een coöperatie, een lokale afdeling van de sociaaldemocratische partij, of het kon een eerder filantropische inslag hebben. Om een plaatsje te krijgen in de applicatie, moet een volkshuis zeker aan twee criteria voldoen: het multifunctionele gebruik en de sociale implicatie van de gebruikers. Multifunctionaliteit betekent dat het volkshuis een plaats was waar er ruimte was voor ontspanning en cultuur (café, theaterzaal, later vaak een cinemazaal), onderricht (leslokalen) en bijstand (kantoren van sociale organisaties). Politieke volkshuizen boden ook plaats voor politiek werk (vergaderruimtes, kantoren, conferentiezaal), en vele hadden ook nog een economische functie in de vorm van winkelruimtes of opslagplaatsen voor producten van de coöperatie. Het volkshuis moest uiteraard ook voorbestemd zijn om door ‘het volk’ gebruikt te worden.

Projectverantwoordelijke: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.