In Koekelare is bijna een kwarteeuw geleden een museum geopend over West-Vlaamse seizoenarbeiders die tot eind vorige eeuw aan de slag gingen in Frankrijk. Na 25 jaar is het Fransmansmuseum toe aan een ‘makeover’. In samenwerking met de gemeente Koekelare, de lokale heemkundige kring en Bailleul Ontwerpbureau zorgt Amsab-ISG hiervoor.

Uit Koekelare en omgeving vertrokken vooral mensen voor de campagnes in de sector van de suikerbieten, vandaar ook de benaming ‘bietenmannen’. Maar de seizoenarbeiders zijn ook bekend onder de naam ‘Fransmans’ naar hun belangrijkste bestemming. In Frankrijk zelf werden ze vaak ‘les godverdommes’ genoemd.

Net als de permanente arbeidsmigratie naar de industriële centra van Wallonië en Noord-Frankrijk, is seizoenarbeid voor Vlamingen lang een strategie geweest om aan armoede en werkloosheid te ontsnappen. Dat type tijdelijke arbeid was zowel in eigen land te vinden als in de buurlanden met op kop Frankrijk. Het kwam vooral voor in de landbouw, dé seizoensgebonden economische activiteit bij uitstek. Maar ook in industriële sectoren zoals steenbakkerijen was er seizoenarbeid.

Na 25 jaar is het Fransmansmuseum toe aan een ‘makeover’. In samenwerking met de gemeente Koekelare, de lokale heemkundige kring en Bailleul Ontwerpbureau zorgt Amsab-ISG hiervoor. De bijdrage van Amsab-ISG bestaat enerzijds uit een inhoudelijke actualisering: bij de nieuwe invulling van het museum komt er zowel aandacht voor andere historische voorbeelden van seizoenarbeid als voor hedendaagse vormen ervan. De kern blijft evenwel het historische verhaal van Koekelare en omgeving.

Anderzijds neemt Amsab-ISG het voortouw in de zoektocht naar nieuwe objecten en verhalen die de geschiedenis van de seizoenarbeid tastbaar maken. In dat kader coördineert Amsab-ISG op 7 mei in Koekelare een crowdsourcingsdag. Op die dag zijn mensen welkom met liederen, getuigenissen, foto’s en ander materiaal dat de nieuwe invulling van het museum mee vorm kan geven. De opening van het vernieuwde Fransmansmuseum is gepland voor het voorjaar 2017.

Projectverantwoordelijke: Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.