Belgische vluchtelingen in Engeland tijdens WO I
Bedoeling van dit project is tegen februari-maart 2017 een virtuele tentoonstelling uit te werken die zal gelinkt worden aan de websites van de projectpartners, en dus ook in Engeland zal te zien zijn.

Na het uitbreken van de Eerste Wereldoorlog vluchtten op korte tijd anderhalf miljoen mensen, sommigen naar Frankrijk en Engeland, de meesten naar Nederland, maar velen staken vaak via Nederland ook het Kanaal over. De eerste Belgen kwamen de derde week van augustus 1914 in Engeland aan. Maar pas in oktober 1914 was de overrompeling compleet in de havens van aankomst en in de opvangcentra van Folkestone en Londen. Eind 1915 werd het aantal vluchtelingen in Engeland op ca 250.000 geschat waarvan 95% Belgen. Het cijfer daalde door de terugkeer van onder meer welgestelde families die, door de invoering van een taks op leegstand hun huis dreigden kwijt te raken. Het cijfer stabiliseerde begin 1917 op een goede 170.000 waaronder 33,5% mannen, 37,5% vrouwen en 29% kinderen. Op het einde van de oorlog waren er waarschijnlijk rond de 150.000 Belgische vluchtelingen in Engeland. Ongeveer driekwart was uit Vlaanderen afkomstig, ruim 40% uit de provincie Antwerpen. De Belgische ‘aliens’, zoals vreemdelingen in Engeland ook genoemd werden, installeerden zich vooral in Zuidoost-Engeland en in de Londense regio. Het verzamelen van herinneringen en foto’s was, zoals bij veel projecten die Amsab-ISG de laatste jaren realiseerde, opnieuw het vertrekpunt. Want zoals Rik Torfs, rector van de KU Leuven stelt: ‘Herinneringen maken ons warm, historische gebeurtenissen laten ons koud’. Getuigenissen verfijnen ook de beeldvorming, diepen ze uit en stellen ze bij. Na een oproep via onze projectpartners, onder meer In Flanders Fields Museum, Familie- en Heemkunde Vlaanderen, en tijdens de verzameldagen in het Red Star Line Museum in Antwerpen en het People’s History Museum in Manchester, mochten we ervaren dat dit vluchtelingenverhaal nog sterk leeft onder de nazaten van wie uitweek en van wie hen opving.

Een sample van de verzamelde getuigenissen in Vlaanderen en in Engeland vind je reeds op www.belgianrefugees14-18.be

Projectveranwoordelijke: mDit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

 

Belgische vluchtelingen 1914-1918 from Amsab-ISG on Vimeo.